Plante Adjuvante


Plantele asa-zise adjuvante (amelioratoare) sunt cele care joaca rolul de aerisire, facand ca terenul sa fie curat si favorizandu-i astfel micro si macrosporii, ce reprezinta niste canale predestinate pentru transferul si diseminarea substantelor chimice de pe teren, actionand asadar asupra compozitiei fizice a terenului.
Datorita localizarii in siturile unde cresc trufele acestea au de asemenea proprietatea de a regla radiatiile solare care sunt indreptate inspre teren, jucand astfel un rol de filtru al razelor solare. Se regleaza astfel temperatura terenului si prin urmare umiditatea la sol.
Plantele adjuvante (amelioratoare)  care se gasesc in Romania sunt:


Ienuparul ( Juniperus communis L. )
Caracteristici morfologice
-    arbust sau arbore de dimensiuni mici, cu frunzele mereu verzi, inaltime 3 - 10 m.
-    frunze in forma de ac, cu cate 3 verticili, cu o dunga alburie pe partea superioara (interna) si varful foarte ascutit.
-    specie dioica.
-    fructe globulare de sex feminin, de 4-9 miii, de culoare verde-marin in primul an, negru-albastrui la maturitate, la finele celui de-al doilea an.

Caracteristici biologice si ecologice
-    perioada de inflorire: aprilie - mai.
-    polenizare cu ajutorul vantului, diseminare cu ajutorul pasarilor.
-    specie de campie, rezistenta la frig si la seceta (xerofila), se insinueaza si in solurile de suprafata.
-    Indiferent de ph si de compozitia solului: de la terenuri nisipoase silicoase la terenuri calcaroase - argiloase.


Plante Adjuvante

Porumbar - Maracine salbatic ( Prunus spinosa L. )
Familia: rosaceae
Habitat: paduri care se taie periodic, garduri vii de pāna la 1500 m
Tufis caduc inalt pana la 4 m, foarte spinos, cu ramurile dese si in general pubescente in tinerete, cu multi vlastari laterali care devin ghimpi lungi si drepti, lemn cu aroma de miere.
Frunzele: alterne, eliptice-lanceolate, opace si dintate pe margini.
Florile: pe peduncul, de 5 mm, in general izolate, anterior frunze, cu 5 petale albe, infloreste din martie pana in aprilie.
Fructele: este o drupa rotunda de 1-2 cm, albastru-negricioasa, brumata si cu gust acru si foarte astringent, matura in luna octombrie-noiembrie. Specie foarte comuna in gardurile vii si la marginea padurilor, avand fructele, porumbe, atat de acre incat le face necomestibile, nici proaspete, nici conservate; in schimb, daca asteptam gerul care sa le sparga coaja si care permite microfungilor sa penetreze pulpa, atacand gustul acru al taninului, vom putea in sfarsit sa ne bucuram de aceste fructe care se vor dezvalui ca fiind dulci si aromate. Se vor putea prepara marmelade, bauturi racoritoare, lichioruri, le vom putea folosi in bucatarie pentru a condimenta friptura de vānat, iar din frunzele uscate putem obtine un ceai foarte bun cu gust aromat si vindecator al durerilor in gat. In Orientul extrem este numit "caisul japonez" si este considerat, conform picturii chinezesti, simbolul primaverii, iar florile sale de un alb stralucitor amintesc puritatea si nemurirea. "In primul rand, coaja acestui porumbar a fost folosita ca febrifug. In al doilea rand, frunzele tinere ale acestuia sunt mai bune decat orice altceva in ceai. In al treilea rand, fierberea acestora da un rezultat foarte bun in tabacirea pieilor. In al patrulea rand, fructele acestuia sunt un mijloc sigur pentru repararea vinului care s-a stricat. In al cincilea rand, urmele lasate de sucul acestora pe hainele albe si pe articolele din lana nu se mai duc prin spalare. In al saselea rand, aceasta seva fiarta si evaporata lasa un extract foarte apropiat de Catechu, care are aceeasi intrebuintare si care este cunoscut sub numele de Salcamul nostru sau Salcamul germanic. In al saptelea rand, fierband aceste fructe cu sulfat de fier, cand sunt necoapte, se produce o buna cerneala si se poate vopsi in negru rezistent articolele din stofa de lana si lenjerie de in." (Spadoni 1828)


Flori de ienupar
Frunze de ienupar
Ienupar
Fructe de ienupar

Trandafirul din San Giovanni ( Rosa sempervirens L )
Familia: Rosaceae
Planta agatatoare, cu frunzele mereu verzi, care creste ca unica specie foarte raspandita in bazinul mediteranean. O gasim in maracinisuri si paduri mai rare. Are ghimpii putin desfacuti, indoiti si curbati in jos.
Frunzele: sunt in forma de pana si cu dinti subtiri. Fiecare inflorescenta are 3-7.
Florile: albe, foarte parfumate. Fructul este oval, rosu, cu grosimea de aproximativ 2 cm.


Flori de porumbar
Fructe de porumbar
NUME: Cistus incanus L. DENUMIRE ENGLEZEASCA: Cistus
DENUMIREA POPULARA C. Rosso FORMA BIOLOGICA: NP

Caracteristici
Planta cu ramuri scurte, dese si foarte paroase, mai ales la varf. Planta necleioasa, cu aroma erbacee.
Frunzele ovale cu suprafata incretita, marginile putin ondulate, marginite de o bordura alba.
Flori ermafrodite cu diametrul de 5-6 cm, purtate de 1-7 varfuri, corola de culoare roz formata din 5 petale oval -rotunde. Perioada de inflorire: mai/iunie
Fructele capsula ovoidala, paroasa, lungime aproximativ 9 mm, continand multe seminte. Perioada de maturatie: iulie/septembrie
Semintele mici de culoare neagra, invelite intr-un strat de material ceros de celule foarte lignificate.
Intrebuintari recolonizarea terenurilor afectate de incendii, ornamentale.

Planta heliofila, termofila

Habitat: zona mediteraneana - submontana
Specie raspandita in maracinisuri si lastarisuri pana la o altitudine de 800 m si in formatiuni cu caracter de maracinis mediteranean. Specia vegeteaza bine pe terenuri degradate, afectate de incendii.
Propagare
Multiplicarea are loc prin seminte si/sau prin butasi. Semintele semanate toamna fara niciun tratament germineaza in general in primavara celui de-al doilea an. Expunerea semintelor la temperaturi ridicate inainte de semanare face sa sporeasca procentul de germinare. Pot fi foarte usor inmultite prin butasire spre finalul sezonului vegetativ (septembrie/octombrie) sau in iunie/iulie.


Flori de trandafir din San Giovani
Fruct de trandafir din San Giovani
Frunza de trandafir din San Giovani
Flori de macesi
Fructe de macesi



Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



































Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



































( Click Aici )
Persoane de contact si asistenta
')>

Distribuie pe FaceBook!

Asistenta tehnice de specialitate
Click aici
Click aici
Nume Prenume: Nuti Lazar
functia: economist
e-mail : nuti@iltartufoalba.ro
tel: 0724095743
Nume prenume: George Jorj
functia: tehnic specialist
e-mail george@iltartufoalba.ro
tel: 0726255503
Detalii pentru comenzi,
produse cu trufe,retete
culinare pe baza de trufe:
Nume prenume: Dan Nicoleta
e-mail: dannicoleta.trufe@yahoo.com
Tel: 0726255504