Plantele care favorizeaza productia trufelor (plante simbiote) ...
Sunt multe esente de arbusti, chiar si erbacee, care fac parte din categoria simbiotelor (micoritice) sau, mai mult, din cea a producatoarelor de trufe. Plantele micorizate pe care noi le comercializam sunt din speciile stejar, carpen, pin negru, alun tonda gentile romana.
Sa examinam în continuare plantele care sunt în masura sa produca micoriza cu trufele de interes comercial.


Carpenul alb (Carpinus betulus) - Carpen alb

Chiar daca nu exista o evidenta experimentala ar trebui sa fieîn masura sa produca trufe negre (Tuber nigrum,T. aestivum si T. macrosporum). Semintele germineaza cu usurinta.

Carpenul negru (Ostrya carpinifolia) - Carpen negru

Este un simbiont bun pentru Tuber nigrum, T. aestivum si T. macrosporum. Prefera solurile calcaroase, mai ales cele bogate în substante si cele reci, putându-se propaga cu usurinta si prin butasi, în natura, în pofida preferintelor legate de calitatea solului, se dovedeste a fi un producator optim de trufe negre pe terenurile cele mai uscate din perioada cretacica. Semintele germineaza fara probleme.

Alunul (Corylus avellana)

Este un producator excelent al trufelor negre, cultivându-seîn diverse pepiniere, fiind deseori preferat stejarului gratie faptului ca intra mai rapid în productivitate, dar si datorita fructelor sale mai valoroase. Cea mai valoroasa virtute a alunei consta în aparatul sau radical (ce tine de radacina) si a randamentului sau în relatia cu solul, fiind foarte puternic si foarte bun catalizator al pamântului. Pe de alta parte însa necesita prezenta unor terenuri reci si adânci, având tendinta de a umbri si a umezi o mare parte a terenului respectiv, de aceea este utilizat mai mult la producerea deTuber brumale,T. mesentricumsiT. aestivum decât laTuber nigrum.

Pinul (Pinus sp.pl.)


In afara de Tuber magnatum toate celelalte specii de trufe produc o micoriza stabila cu diverse sortimente de pin. în natura, productia de trufe sub pini se realizeaza în principal cu Tuber albidum. Cultivarea trufei albe, legata simbiotic cu Pinus pinea (pinul domestic), poate face sa se discute de înfiintarea de trufarii în zonele litorale nisipoase.

Stejarul (Quercus sp.pl.)

Este arborele a carui rezistenta este proverbiala si fara îndoiala reprezinta cel mai bun simbiont al trufelor, atât în ceea ce priveste longevitatea micorizei, cât si pentru calitatea organoleptica a trufelor produse de acesta. Putem clasifica Stejarul în:

Cerul(Quercus cerris)

Dintre stejari este cel care produce trufele negre (Tuber nigrum) de cea mai slaba calitate, în vreme ce la productia de trufe albe calitatea acestora este net superioara. Prefera locurile calde, suportând bine seceta

Stejarul pufos (Quercus pubescens)

Gratie caracterului sau rustic este planta preferata în culturile trufiere. Produce trufe negre de calitate excelenta. Prefera foarte mult solurile pietroase arideStejarul (Quercus sp.pl.)Stejarul penduculat (Quercus robur)

Este o planta viguroasa care se adapteaza cu precadere solurilor reci, fiind optima în productia de Tuber magnatum, dar si pentru trufele negre.

Stejarul de stanca (Quercus ilex)

Este planta care în sudul Frantei se bucura de cea mai mare apreciereîn calitate de producatoare a trufelor negre. Chiar daca prefera terenurile uscate, creste bine în solurile calcaroase. Ca si Stejarul pufos, are o crestere foarte buna.


Alun TG Romana
Carpen
Pin negru
Stejar de stanca
Stejar pufos
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.comGenerated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.comPersoane de contact si asistenta
')>

Distribuie pe FaceBook!

Asistenta tehnice de specialitate
Click aici
Click aici
Click aici
Nume Prenume: Nuti Lazar
functia: economist
e-mail : nuti@iltartufoalba.ro
tel: 0724095743
Nume prenume: George Jorj
functia: tehnic specialist
e-mail george@iltartufoalba.ro
tel: 0726255503
Detalii pentru comenzi,
produse cu trufe,retete
culinare pe baza de trufe:
Nume prenume: Dan Nicoleta
e-mail: dannicoleta.trufe@yahoo.com
Tel: 0726255504

Reprezentant vanzari pentru Bulgaria:

Nume prenume : Simon Nicoleta

Tel.:  00359876900372
kunti2009@yahoo.com