Principalele tipuri de trufe ...
Tuber magnatum Pico (trufa alba)


Este trufa cea mai apreciata dintre trufele comestibile. Mirosul este intens si placut, semanând putin cu cel al parmezanului si al usturoiului.
Dimensiunea acestora poate varia la maturitate de la cea a unui bob de mazare, la cea a unui cartof mare, putând uneori, însa în cazuri rare, sa cântareasca un kilogram. Perioada de maturatie este din octombrie pâna în decembrie.







Tuber melanosporum Vittad (trufa neagra)


Este trufa cea mai cunoscuta în lume. Are un miros placut, aromat, nu foarte intens. Se matureaza iarna, din noiembrie pâna în martie. Aceasta trufa prefera terenurile derivate din descompunerea rocilor în epoca mezozoica. Zonele tipice pentru producerea acestora sunt cele caracterizate de clima de tip mediteranean. Caracteristicile fizico-chimice ale terenurilor pe care se dezvolta T. melanosporum sunt foarte apropiate de cele ale terenurilor pe care cresc culturile de T. magnatum. Au si acestea reactii subalcaline (pH 7.5 - 8.5) si sunt bogate în carbonat de calciu (10 - 50%). Aceste terenuri sunt în general de suprafata, având o buna aeratie si fiind foarte usor de patruns de apa pluviala. Plantele simbionte ale trufei negre sunt stejarul, carpenul negru si alunul.


Tuber uncinatum Chatin

Are forma de mari dimensiuni care variaza de la cea a unui ou pâna la cea a unei portocale, putând depasi 10 cm în diametru. Mirosul sau aduce cu cel al alunei, dar este mai placut si mai puternic decât la T. aestivum. Se matureaza tot anul, însa cu precadere din octombrie pâna în februarie.
Tuber brumale Vittad (trufa neagra de iarna)

Este de dimensiuni variabile, de la cea a unei alune la cea a unei portocale. Mirosul este intens, placut, dar puternic (de unde îi vine si denumirea de "negru forte") si care la exemplarele mature seamana cu cel al sfeclei. Se matureaza iarna,din noiembrie pâna în aprilie. Prefera solurile adânci, cu un continut ridicat de argila si de obicei acoperit cu muschi. Comparativ cu alte specii nu este atât de pretentioasa, tolerând solurile mai secetoase si cu reactie chimica la limita sub-aciditatii. Culturile de trufe se localizeaza în general la marginea altor culturi, pe câmpuri si chiar în gradini.
Tuber aestivum Vittad (trufa neagra de vara)

Are forma de dimensiuni variabile, de la cea a unei nuci pâna la cea a unei portocale. Mirosul este placut si delicat, semanând cu cel de aluna. Perioada principala de maturatie se întinde din mai pâna în noiembrie. Se gaseste în toate locurile cu soluri calcaroase. Se poate dezvolta pe terenuri pe care au avut loc descompuneri de roci calcaroase si pe solurile eluviale, de la ses pâna la 1000 m sub nivelul marii. Tolereaza solurile argiloase, de suprafata si suporta cantitati însemnate de substanta organica. Si din punct de vedere climateric este mai putin pretentioasa decâtT. melanosporum. Se adapteaza atât la clima mediteraneana, cât si la cea continentala, fiind rezistenta chiar si la temperaturi scazute. Dezvolta micorize cu numeroase plante, stejar, carpen, alun si pin.
Tuber borchii Vittad / T. albidum Pico (albicioasa)

Este o trufa comestibila, în denumire comuna bianchetto (albicioasa), trufa grâu-cârnau sau trufa padurilor de pini, în functie de culoarea sa, de perioada de maturatie si de habitatul de dezvoltare. Aceasta are o marime mica-medie, care variaza de la cea a unui bob de mazare la cea a unei caise. Mirosul este puternic si placut, semanând cu cel de usturoi. Perioada de maturatie este din februarie pâna în mai. Este una dintre trufele cele mai putin pretentioase: desi prefera terenurile nisipoase, o gasim si pe terenurile libere sau foarte argiloase, suportând chiar si terenurile cu reactie neutra sau sub-acida.

Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



































Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



































Persoane de contact si asistenta
')>

Distribuie pe FaceBook!

Asistenta tehnice de specialitate
Click aici
Click aici
Nume Prenume: Nuti Lazar
functia: economist
e-mail : nuti@iltartufoalba.ro
tel: 0724095743
Nume prenume: George Jorj
functia: tehnic specialist
e-mail george@iltartufoalba.ro
tel: 0726255503
Detalii pentru comenzi,
produse cu trufe,retete
culinare pe baza de trufe:
Nume prenume: Dan Nicoleta
e-mail: dannicoleta.trufe@yahoo.com
Tel: 0726255504

Reprezentant vanzari pentru Bulgaria:

Nume prenume : Simon Nicoleta

Tel.:  00359876900372
kunti2009@yahoo.com