Trufa ...

Trufa, fructul delicios al pamāntului, reprezinta o veritabila comoara subterana. Cu parfumul sau intens si aroma sa originala, trufa reprezinta una dintre cele mai misteriose specii ale regnului vegetal. Forma sa neregulata care īnca din antichitate i-a uimit pe botanisti si pe expertii īn stiintele naturii īsi pastreaza si astazi, secretele.
Ce sunt trufele?
Sunt niste ciuperci care traiesc sub pamant, si care sunt legate de radacina copacului printr-un filament numit hifa. Ele sunt formate dintr-o masa intitulata "gleba", care este īmbracata īn"peridio".
Trufele se īmpart īn general īn doua familii, tuberacee si terfeziacee, iar cele mai cautate sunt cele din categoria tuberacee. Acestea traiesc īn simbioza cu anumite tipuri de plante, foarte īntālnite īn padurile noastre, cum ar fi: fag, stejar, plop, salcie si uneori cu coniferele.
Evident ca planta aflata īn simbioza cu trufa īi confera acesteia gustul, mirosul si culoarea specifica. Forma īn schimb se datoreaza particularitatii terenului, īn functie de moliciunea acestuia.
Toate ciupercile au ca si caracteristica comuna lipsa totala a clorofilei, prin urmare nu pot sa produca substanta organica necesara propriei dezvoltari si de aceea o iau din alte organisme, vii sau moarte, devenind astfel paraziti sau saprofiti, sau formeaza cu "musafirul" viu o simbioza reciproc avantajoasa si o comuniune biologica, īntrucāt ambii au anumite avantaje din aceasta asociatie simbiotica, iar acest fenomen a luat denumirea de "micoriza".




Scurt istoric...
Romanii au numit-o simplu "tuber", care īn latina īnseamna umflatura, excrescenta. Aristotel si alti autori din antichitate precum Pitagora i-au atribuit calitati afrodiasice, iar Plutarch era convins ca s-a format ca urmare a turbulentelor atmosferice, cu ajutorul tunetelor si a fulgerelor, rezultānd din diverse radacini ratacite ale plantelor-mama sau din muguri de flori produsi prin fermentatia pamāntului.

Numai prin sec. XII a īnceput sa se foloseasca denumirea "terrae tuffolae", care s-a transformat īn "tartuffole", de unde a aparut "tartufo" (trufa). Istoria trufei īsi are radacinile īn vremuri atāt de īndepartate īncāt este dificil de separat realitatea de fantezie. Pare sigur īnsa ca deja cu 3000 de ani īnainte de Hristos, babilonienii fusesera atrasi de acest "misterios" dar al naturii. Pare foarte probabil ca era vorba atunci de tipul Tarfezia Leonis, care si īn zilele noastre este posibil sa se gaseasca īn acele locuri nisipoase si care īn acele timpuri era, se pare, foarte raspāndit īn Asia Mica.

In toata antichitatea, particularitatea acestei ciuperci, clasificata astazi ca facānd parte din categoria Ascomicetelor, categoria Tuberales, tipul Tuber, care traieste sub pamānt fara radacini, a facut-o si mai rāvnita, īnmultind totodata legendele privind originile si calitatile sale divine.


Pretul trufelor era īnca de atunci foarte mare, iar prezenta acestora īn farfurie dezvaluiau nobletea si puterea acelora care le ofereau. S-a adeverit calitatea sa afrodisiaca, fiind dedicata de pagāni lui Venus.
Aceasta convingere a durat multe secole si a fost sustinuta de gānditori celebri si oameni de stiinta, precum Pitagora si Galeno, care spuneau ca:

" ...trufele sunt foarte hranitoare si īti pot oferi voluptate... "

Data fundamentala īn ceea ce priveste studiul trufei o reprezinta anul 1831, anul publicarii Monografiei Tuberacearum a lui Carlo Cittadini, lucrare īn care se regasesc bazele studiului modern asupra trufei, pornind de la terminologie si de la anumite imperfectiuni īndreptate ulterior. Cittadini descrie marea majoritate a speciilor de trufe īntr-o maniera sistematica si bazata pe criterii stiintifice, eliminānd astfel confuziile existente. Ca o recunoastere a muncii sale, denumirea stiintifica a multor trufe se termina cu numele sau,Tuber melanosporum Cittadini (trufa neagra), tuber Borchii Cittadini (trufa albicioasa) si altele.
Prezenta micorizei pe radacina
Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



































Generated by Pure CSS Menu.com : Free CSS Drop Down Menu Generator CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



































Persoane de contact si asistenta
')>

Distribuie pe FaceBook!

Asistenta tehnice de specialitate
Click aici
Nume Prenume: Nuti Lazar
functia: economist
e-mail : nuti@iltartufoalba.ro
tel: 0724095743
Nume prenume: George Jorj
functia: tehnic specialist
e-mail george@iltartufoalba.ro
tel: 0726255503
Detalii pentru comenzi,
produse cu trufe,retete
culinare pe baza de trufe:
Nume prenume: Dan Nicoleta
e-mail: dannicoleta.trufe@yahoo.com
Tel: 0726255504

Reprezentant vanzari pentru Bulgaria:

Nume prenume : Simon Nicoleta

Tel.:  00359876900372
kunti2009@yahoo.com

Reprezentant vanzari pentru Bulgaria:

Nume prenume : Simon Nicoleta

Tel.:  00359876900372
kunti2009@yahoo.com

Reprezentant vanzari pentru Bulgaria:

Nume prenume : Simon Nicoleta

Tel.:  00359876900372
kunti2009@yahoo.com